9 bästa julklapparna till vintercyklisten

Henrik RådmarkNyheterKommentera

Vad ska du lägga under granen i år? Något som gör det enklare, skönare och roligare att cykla i vinter? Vi tog med oss frågan ut på stan och besökte tre cykelbutiker. Här är deras bästa tips.

Joakim Sandström, Sportson i Danderyd

Joakim är butiksansvarig och har det mesta han behöver i cykelväg. Fast riktiga vintercykelskor saknar han, och det är vad han själv önskar sig. ”Om det nu skulle bli en riktig vinter.”

Joakims bästa julklappstips …


1. En elcykel. MTB eller stadigare standardmodell.
Joakim börjar med att peka på en stadig elcykel strax innan för entrén. Det är en mountainbike av senaste snitt och kanske i dyraste laget för att passera som julklapp. Men Joakim påpekar att även en rejäl standardmodell givetvis fungerar bra på vintervägarna. För övrigt klubbades ju regeringens förslag om elcykelpremie i veckan, som ger dig 25 procent av priset tillbaka (max 10 000 kr).

Varför vill du lägga en elcykel under granen?

– På vintern är det lite ju extra motigt att cykla och då tycker många att det är särskilt välkommet med lite hjälp. Men det är viktigt att du monterar dubbdäck på. Med en elcykel är det ju inte bara dina egna krafter som driver på, vilket ställer högre krav på fästet mot underlaget.


2. Skoöverdrag Hivis
För den som inte har tänkt att spendera en månadslön eller så på en enda julklapp är skoskyddet Joakims nästa tips. Gärna ett i så kallad hi vis-färg (high visibility).

— Det ger både värme och skydd mot väta. Själv skulle jag aldrig cykla en meter på vintern utan ett par sådana. Hivis gör att du syns extra bra, vilket förstås är särskilt viktigt nu under vintern när de är mörkt då de flesta cykelpendlare är ute.


3. Ryggsäck Firefly
Från industrin kommer en idé som vi inte kan motstå att beskriva som något annat än lysande. Joakim plockar upp en ryggsäck ur en låda bakom kassan – ”den är helt ny och har precis kommit in faktiskt”. Det rör sig om en cykelryggsäck med inbyggda ljusslingor. Vitt framåt och rött bakåt.

– Poängen är att göra dig som cyklist ännu mer synlig än med reflexer. Sådana syns ju bara för dem lyser på dig. Med den här blir du synlig för alla, även dem som inte råkar rikta en strålkastare mot dig.

 

Binni Astvaldsson på Cykloteket Norrtull i Stockholm

Binni har jobbat i cykelbutik sedan 1984 och pendlar varje dag till och från jobbet. Under åren har han lärt sig exakt vad som krävs för en optimal pendlarupplevelse vintertid. Högst upp på listan står en merinoullströja. Och det är också en sådan han  önskar sig till jul. ”Den jag har nu är slut …”

Binnis bästa julklappstips …


1. Dubbdäck
Det kan förefalla allt för enkelt och uppenbart. Men Binni tycker ändå att dubbdäck hör hemma på listan. När modden fryser till is över natten blir det riktigt vanskligt att cykla till jobbet morgonen därpå. Visserligen sopsaltas allt fler stråk, men ”man ska ju ta sig dit också”.

– Satsa på så breda dubbdäck som får plats på cykeln. En del modeller klarar inte särskilt breda däck, därför finns det nu en variant som är 30 mm bred. De breda däcken fungerar bäst i snö och modd. Du behöver inte en massa dubbar, 106 räcker gott.


2. Belysning
När Binni pendlar till och från butiken vid Torsplan i Stockholm ser han påfallande många cyklister utan belysning. Därför sätter han upp just cykelbelysning på listan. Det finns en uppsjö modeller, men för vanlig stads- och pendelcykling behövs inga monsterlampor.

– Om du har en för stark lampa blir andra lätt bländade och om du cyklar i upplysta områden har du själv ingen större nytta av dem. De flesta lampor i dag laddas med en USB-laddare. En del tycker det är bra, andra tycker att det är krångligt att hela tiden behöva ladda dem.


3. Merinoullströja
Binni tycker att det lätt blir lite väl prylfixerat i cykelvärlden. Även när det gäller kläder. Men det finns ett plagg som han själv inte kan vara utan: den tunna merinoullströjan.

– Med den närmast kroppen håller du dig både torr och varm. Lägg till ytterligare ett lager och en skaljacka på det så klarar du de flesta väder. Idag, när det regnade på vägen hit, var jag både torr och varm när jag kom fram tack vare tröjan och min goretex-jacka.

– En annan fördel med en tröja av merinoull är att den inte behöver tvättas särskilt ofta. Du bara låter den hänga på en galge.

Brandon Gold, ATR i Stockholm

Brandon Gold på And The Revolution använder själv en av prylarna han tror skulle göra succé hos vintercyklisten, nummer ett på listan nedan – de annorlunda, vindtäta handskarna. ”Och när det regnar, som idag, håller de mig torr om händerna också.”

Brandons bästa julklappstips …


1. Tunna lobsterhandskar
De svarta handskarna ser inte riktigt kloka ut. Pekfingret får ett eget ”handskfinger”, medan de övriga fyra fingrarna bor tillsammans som i en tumvante. Poängen är att de tre fingrarna värmer varandra, men att pekfingret fortfarande har den rörlighet som krävs för att exempelvis knäppa hjälmspännet eller bromsa utan att behöva släppa taget om styret.

– Handsken är smidigare än traditionella lobsterhandskar som ofta är designade för vintersport. Den är vindtät och står också emot vatten väldigt bra. Vid lite kallare väder kan du komplettera med en tunn fingervante i merinoull.


2. Kompislapp
Den andra klappen som Brandon tipsar om är faktiskt resultatet av en cykelinnovationstävling, där deltagarna skulle ta fram den ”ultimata commutern”. Det rör sig om en liten stänkskärm som stoppar sprutet från bakhjulet som annars skulle träffa cykelkompisarna som ligger efter dig.

– Den här är perfekt för dig som inte vill eller kan montera heltäckande stänkskärmar, men samtidigt vill skona din omgivning från slaskfontänen bakom dig. Om du kombinerar den med en löstagbar skärm som du fäster på sadelstolpen får du en lösning som är nästan lika bra som heltäckande skärmar.


3. Gripster
Gripster är en slags gummiplopp som du fäster på styret innan du lutar cykeln mot väggen. Ploppen ser till att styret inte viker sig vilket gör att cykeln står stadigare.

– Det här är en liten smart sak som gör att cykeln står säkrare mot väggen hemma. Kanske inget som revolutionerar vintercyklingen, men den tar definitivt bort ett irritationsmoment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.