Cykel Plus Minus får fart på vintercyklingen

Fredrik HielscherNyheterKommentera

Cykel Plus Minus är en ny innovationstävling som uppmuntrar kommunerna att släppa loss kreativiteten och hitta nya lösningar för att öka vintercyklingen. Kommunerna med de bästa innovationerna vinner upp till en miljon kronor.

Regeringen ser ökad cykling som en strategisk framtidsfråga, skriver miljöminister Karolina Skog (MP) i en färsk debattartikel i Dagens Industri (19/1). Mer cykling ger bättre hälsa, mindre trängsel på gator och i kollektivtrafiken och stora samhällsekonomiska vinster som följd.

Därför ändrar regeringen reglerna i stadsmiljöavtalen för att göra det lättare för kommunerna att få statliga pengar för satsningar på ny cykelinfrastruktur.

Hälsoeffekter en färskvara
Daglig motion (exempelvis cykling) om minst 30 minuter minskar risken för välfärdssjukdomar med 45-55 procent genom jämfört med fysiskt inaktivitet, visar en rapport av Peter Schantz, professor i humanbiologi vid GIH. Men hälsoeffekterna är en färskvara och fördelarna försvinner om motionen inte bibehålls.

Under senhösten och vintern minskar cyklingen dramatiskt. Därför är satsningar på vintercykling en av de effektivaste åtgärderna för maximera nyttan med cykling. Det har också många kommuner tagit fasta på och på senare år har det kommit flera goda exempel på innovativa och effektiva metoder för att underlätta för året runt-cyklister.

Många goda exempel
Sopsaltning har gjort succé. Metoden ger is- och snöfria cykelbanor ner till tio minusgrader och gör vintercyklingen tryggare och säkrare. Först ut var Linköpings kommun, men sedan dess har den spridit sig till flera kommuner runt om i landet.

Linköping har också testat en ny snödjupsmätare för att göra sopsaltning och plogning av cykelstråken effektivare. Snödjupsmätaren kallas Röj och togs fram under tävlingen East Sweden Hack 2015. Den har vidareutvecklats och testas under denna vintern.

Vintercyklisten heter ett framgångsrikt koncept som Uppsala kommun har tagit fram. Deltagarna i projektet förbinder sig att cykla minst tre kilometer tre gånger i veckan 1 december till 31 mars. I gengäld får de dubbdäck och annan utrustning som gör vintercylingen enklare och säkrare. Kampanjen har visat sig effektiv – deltagarna fortsätter att cykla på vintern även efter deltagandet.

En miljon kronor
Att våga satsa på nya idéer och ge utrymme för kreativitet kan alltså ge goda resultat. Därför lanserar Svensk Cykling, med finansiering av innovationsmyndigheten Vinnova,Cykel Plus Minus – innovationstävling för ökad vintercykling som ska uppmuntra Sveriges kommuner att hitta lösningar för framtidens året runt-cykling.

Tävlingen pågår vintern 2017-2018 och riktar sig till samtliga 290 kommuner i Sverige. De kommuner som tar fram de bästa innovativa metoderna har chans att vinna upp till en miljon kronor.

Ett antal kommuner som deltar i tävlingen kommer också att vara testbäddar för nya sätt att mäta cykeltrafiken. Hur folk cyklar under vintern är ofta en vit fläck eftersom helårsmätningar saknas i många kommuner – något tävlingen vill ändra på.

Rejäl vitamininjektion
Cykelplusminus.se kommer att vara allmänhetens fönster in i tävlingen. Sajten kommer att lyfta fram kommunernas innovationer, kampanjer och metoder. Dessutom ska den visa cykelstatistik i realtid – ett sätt för både deltagande kommuner och allmänheten att motiveras att cykla mer.

Förutom ära och prispengar kommer de innovationer som testas att samlas i en digital verktygslåda för att kunna spridas till andra delar av landet och i världen. Cykel Plus Minushar väckt stort intresse inför den årliga Winter Cycling Congress som hålls i Montréal 8-10 februari i år. Kommunerna har alltså en möjlighet att ta på sig den internationella ledartröjan inom området.

Att de nya reglerna i stadsmiljöavtalen nu gör det lättare för kommunerna att få statlig finansiering för cykelsatsningar kan ge en rejäl vitamininjektion för cyklingen i stort. Och genom Cykel Plus Minus belönas nytänkande och innovation inom det område där det kanske behövs som mest – vintercyklingen. Så får vi “Sverige att må bättre”, som Karolina Skog skriver i Dagens Industri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.