Cykla året runt – halvera risken för välfärdssjukdomar

Fredrik HielscherNyheterKommentera

Att arbetspendla med cykeln kan minska risken för välfärdssjukdomar med upp till 50 procent jämfört med fysiskt inaktiva. Men hälsovinsterna försvinner om cykeln får stå över vintern, visar forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, GIH.

– Träning är en färskvara och det går inte att lagra hälsovinsterna. Det är därför det är viktigt att informera om och satsa på exempelvis vintercykling, säger Peter Schantz som är professor i humanbiologi vid GIH och som har skrivit rapporten.

Schantz rapport har också tittat på hur många av dagens bilister som potentiellt skulle kunna ställa bilen och istället välja cykeln, med Stockholm som exempel. 244 780 människor väljer i dag bilen som färdsätt. Om alla de som har en halvtimmes cykelfärd till jobbet eller mindre istället skulle välja cykeln handlar det om 111 490 personer. Det skulle innebära färre döda i välfärdssjukdomar och stora samhällsekonomiska vinster – upp till 2,5 miljarder kronor per år.

– Det är förvånande att vi så sällan pratar om vinsterna av att satsa på hälsa, säger Peter Schantz.

Antal aktiva minuter arbetspendling per vecka för män. Semestermånaden juli undantaget. Grafen för kvinnor ser liknande ut som den för män.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.