Dra ner på socker – inte så svårt som man kan tro

Äter du mycket socker? Då är du inte ensam, det är väldigt vanligt idag att man äter på tok för mycket socker.

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Det är inte bara så att det smakar gott, det är också så att det är mycket socker tillsatt i alla möjliga matvaror som man kanske inte ens tänker på.

Om du vill dra ner på socker, men känner att du har ett litet beroende så kan det vara smart att först och främst försöka hitta substitut. Man behöver inte gå all in från början, utan om man bara vill dra ner på socker så ska man också satsa på just det.

Många bra substitut

Det finns mycket som är bra om man vill sluta med godis, glass, fikabröd med mera. Om man inte ska ge sig på en diet, eller total helomvändning så kan man ta det lite lugnt och äta frukt, bär med mera.

Det kan räcka långt med att byta ut sockrade drycker mot vatten, ta ett äpple när sötsuget slår till med mera. Som sagt så funkar inte detta om man ska slå på stort, men om det är så att du vill ta det lite lugnt och bara få ner intaget av vitt socker så kan du göra såhär.

Drick mer vatten

När du känner att du är lite sugen på något så kan du ta ett glas vatten. Det är nämligen ofta så att det är så att du är törstig men tror att du är sugen på något att äta. Testa det så får du se! Se också till att försöka äta mellanmål och stadiga mål mat under dagen. Om du hela tiden har bra energi i kroppen så kommer du inte att känna sug efter snabb energi i form av tomma kolhydrater. Det kräver lite planering, men det är det värt.

Om du tränar mycket, t.ex. som jag på min cykel inne, är detta inte exakt lika viktigt att tänka på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *