Lars Strömgren: ”Så vinner du Cykel Plus Minus 2018–2019”

Emil TörnstenNyheterKommentera

Foto: Alexandr Zhdanov

Tävlingen genomfördes första gången vintern 2017–2018. Då var det en kommuntävling, med Luleå och Umeå som vinnare. Inför vintern 2018–2019 sker en betydande förändring: tävlingen kommer att vara öppen för alla typer av företag, organisationer och offentliga organ att tävla på egen hand.

– Förra årets tävling var en succé och vi tror att det finns ännu fler där ute som har spännande idéer som kan förbättra för cykling året runt. Därför väljer vi nu att öppna upp tävlingen för ännu fler, säger Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet.

Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet

Upplever du att det blir mer plats på cykelbanorna när vintern närmar sig?

– Ja, men konsekvensen blir mer trängsel på bilvägarna och i kollektivtrafiken. Det fungerar att cykla året runt i hela landet och delvis handlar det om att visa att det går och bryta vanebeteenden. Men en stor del handlar också om att drift och underhåll från kommuner och andra väghållare inte håller måttet och måste förbättras.

Där kommer innovationer in i bilden. Det finns innovationer som fler måste använda, menar Lars. Dessutom behöver nya tillkomma. Han tar sopsaltningen som exempel.

– Sopsaltningen har både ökat cyklingen och gjort den säkrare där det används. Samtidigt behövs nya innovationer som gör den billigare och effektivare. Man kan också tänka sig ny teknologi i kläder, cyklar och samhällsplaneringen. Eller varför inte beteendepåverkan och nya sätt hantera ”big data”?

Förra året delade Vinnova ut sammanlagt 1 200 000 kr till vinnarna för att utveckla och sprida sina innovationer. Vad krävs för ett framgångsrikt tävlingsbidrag?

– Det juryn tittar på är mycket vilken kapacitet innovationen har för att få fler att cykla, men också hur man kan göra befintliga cyklister nöjdare så att de fortsätter en längre del av året. Helt enkelt hur vi kan göra aktivt och hållbart resande mer attraktivt, menar Lars.

Registrera ditt tävlingsbidrag här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.