Så växte fem innovationer fram under Hackaton

Henrik RådmarkNyheter1 Comment

Ett 40-tal innovationshungriga samlades under Cykel Plus Minus Hackaton den 10 november. Målet: att lära sig mer om vintercykling och framför allt att tillsammans hitta idéer som kan få fler att välja cykeln under vinterhalvåret.

Innovationsdagen Cykel Plus Minus Hackaton hölls på Openlab på KTH i Stockholm. Bland de cirka 40 deltagarna fanns såväl representanter från kommuner och företag som studenter och forskare.

Gustav Hemming (C), som är miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd i Stockholms Läns landsting, inledde med ett kort anförande där han bland annat förklarade att vintercykling är hälften så vanligt men dubbelt så viktigt.

Gustav Hemming (C).

Efter Gustavs startskott tog Erik Stigell och Christian Dymén från Trivector över och ledde sedan deltagarna genom hela dagen som hade formen av en workshop – med en twist. För att gynna själva innovationsarbetet fanns nämligen spinningcyklar uppställda. ”Man tänker bättre när man rör sig”, konstaterade Erik Stigell och greppet skulle visa sig mycket uppskattat av deltagarna.

– Man luktar kanske inte lika gott som vanligt, men det är bra för tankearbetet att sitta på spinningcykeln, kommenterade Martin Idén från Wasa Kredit.

Han ingick i gruppen som landade i idén om en ny slags app. Den skulle presentera all nödvändig information för att underlätta för den enskilda cyklisten, exempelvis väderprognos, status på snöröjning och halkbekämpning och övrig trafikinformation.

– Informationen skulle vara personaliserad, och genom att utnyttja artificiell intelligens och maskininlärning skulle appen hela tiden leverera allt mer relevant information, förklarar Martin Edén.

En annan grupp tog sig an problemet med kylan. Eller snarare problemet med att samtidigt som det är lätt att frysa om exempelvis händer och fötter, blir det ofta för varmt runt bålen. Lösningen skulle finnas i ett särskilt sorts tyg som transporterar överskottsvärme till delar av kroppen som är för kalla.

Erik Tällberg deltog i gänget som ville lösa väghållningen. Deras förslag handlade om självkörande sopsaltningsmaskiner. Dessa skulle ingå i ett system som med hjälp av sensorer och analysverktyg har koll på underlaget hos alla cykelvägar i ett område, och bara utför snöröjning och halkbekämpning när det behövs.

– Det blir billigare eftersom du inte behöver ha personal i beredskap och överlag ett mer effektivt system.

Kanske skulle vintercyklingen öka om det går att garantera ständig medvind. Någon grupp föreslog i alla fall detta som en lösning: en rörformad tunnel där cyklister likt rörpost får skjuts av fläktar.

Resultatet av dagen var sammanfattningsvis över förväntan, konstaterade både Erik Stigell och Christian Dymén.

– Vi är båda mycket nöjda och imponerade av både idéerna som kom fram och den energi och kreativitet dom präglade workshopen, kommenterar Erik Stigell.

När Emil Törnsten, projektledare för tävlingen, avslutade innovationsdagen passade han på att erbjuda matchning mellan kommuner – som är dem som formellt deltar i tävlingen – och de projekt som vuxit fram under dagen.
– Innovationerna som kom fram var så pass bra att det inte borde vara särskilt svårt att engagera kommuner i dem.

 

One Comment on “Så växte fem innovationer fram under Hackaton”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *