Sexton bidrag tävlar om miljonvinsten

Emil TörnstenNyheterKommentera

Gamification, nya is-smältande produkter vid sopsaltning och beslutsdata från så kallade ”vägpuckar”. Variationen är stor bland årets sexton registrerade bidrag till innovationstävlingen Cykel Plus Minus. Nu har innovatörerna möjlighet att testa sina innovationers bärkraft innan årets vintercyklingsinnovation utses av en jury i maj 2018.

Vem uppfinner framtidens vintercykling? Frågan ställs i innovationstävlingen Cykel Plus Minus, som belönar den som tar fram den bästa innovationen som ökar vintercyklingen med 1 miljon kronor.

– Orsaken är enkel. För varje person som ställer in cykeln under vintern ökar trängseln på vägarna och i kollektivtrafiken, med negativa konsekvenser för både klimat och folkhälsa. Med tävlingen hoppas vi få fram nya idéer som kan få fart på året-runt-cyklingen, säger projektledare Emil Törnsten.

Tävlingen riktar sig till kommuner, som har möjligheter att både göra cykelvägnätet mer attraktivt och även att uppmuntra invånarna att använda det. Kommuner har möjlighet att ta hjälp av bland andra företag, forskare och studenter för att få fram skarpa tävlingsbidrag. Detta är en möjlighet som flera av de tio kommuner som registrerade sig för tävlingen utnyttjade.

Bland tävlingsbidragen blandas tekniska innovationer såsom cykelparkeringar, nya is-smältande saltblandningar i sopsaltningsmaskiner och cykeltvättstationer, med mer ”mjuka” försök att öka cyklingen genom bland annat spel, appar och skapandet av en speciell vintercyklingsdag. Därutöver finns även åtgärder som är inriktade på organisation och samverkan. Exempel på det är kommunöverskridande samverkansformer för sopsaltning och samverkan med studenter och företag.

Nu startar tävlingsperioden, vilket innebär att de registrerade bidragen testas på plats i kommunerna under vintern fram till och med den 31 mars 2018. Då är det dags att lämna in underlag till juryn, vilken består av landets främsta vintercyklingsexperter. De kommer att avslöja vinnaren under den nationella cykelkonferensen i Östersund 22-23 maj 2018.

Tävlingsbidragen:

 • Luleå kommun med Luleå Tekniska Universitet: ”Aktiva skoltransporter i vinterförhållanden”
 • Uppsala kommun: ”Studenter vintercyklar säkert”
 • Uppsala kommun: ”Vintercykling sprider sig bland arbetsgivare”
 • Uppsala kommun: ”’Uppsalamodellen’ – trafiksäkra och framkomliga gång- och cykelvägar året runt”
 • Upplands Väsby kommun: ”Kommunöverskridande samverkan för en bättre vinterväghållning”
 • Stockholms stad: ”Vetenskaplig utvärdering av is-smältande produkter vid sopsaltning”
 • Stockholms stad: ”#sthlmvintertramp”
 • Umeå kommun med Trivector: ”Vintercykelplaneringsverktyget ’I umebornas spår för framtidens (vinter)cykling'”
 • Umeå kommun: ”Öka cykelns status under Vintercyklistens dag”
 • Umeå kommun: ”Vintercykelspelet – från problem till lösning”
 • Umeå kommun: ”Appen ’Cykla i Umeå'”
 • Sundbybergs stad med Ion Dumitriu: ”Smart, kompakt, säker cykelparkering”
 • Sundsvalls kommun med LLJMD: ”TimesDivision (vinstercykeln)”
 • Skurups kommun: ”Cykelbiblioteket”
 • Jönköpings kommun med And The Revolution: ”Den uppkopplade cyklisten”
 • Ännu hemligt tävlingsbidrag: ”Wash”

Sena registreringar av tävlingsbidrag är fortfarande möjligt via denna länk.

Vill du veta mer? Kontakta projektledare Emil Törnsten 073-324 77 84, emil.tornsten@svenskcykling.se

 

Om Cykel Plus Minus
Cykel Plus Minus är innovationstävlingen som ger kommuner, företag, studenter och andra möjlighet att ta ledartröjan i vintercykling i Sverige såväl som internationellt. Den som under vintern 2017-2018 tar fram den bästa innovationen för att öka vintercyklingen kan vinna upp till 1 000 000 kr i utvecklingsbidrag.

Cykel Plus Minus – innovationstävling för ökad vintercykling genomförs av Svensk Cykling och Cykelfrämjandet med stöd från Vinnova och Trafikverket. Tävlingen genomförs vintern 2017-2018 med målet att öka kunskap, metodutveckling och motivation kring vintercykling i hela landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.