Vinnarna av förra Cykel Plus Minus presenterar forskning för ledande vintercyklingsexperter

Fanny WestinNyheterKommentera

Hur får man ett gäng femteklassare att cykla till skolan hela vintern? Och ur kan man använda sig av ”gamification” för att öka deras motivation? Det kommer Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutberg från Luleå tekniska universitet berätta om i sin workshop som äger rum under årets stora vintercyklingsevenemang: The Winter Cycling Congress i Calgary i Kanada den 6-8 februari.

Det var ett projekt om aktiva skoltransporter signerat Luleå kommun och Luleå tekniska universitet som vann förra upplagan av innovationstävlingen Cykel Plus Minus. Nu är det dags för Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutberg från Luleå tekniska universitet att presentera projektet för vintercyklingsexperter från hela världen – eller i alla fall de lite kallare delarna av den – under den årliga vintercyklingskongressen som i år går av stapeln i Kanada.

–  Vi ska berätta om hur vi har samarbetat med slutanvändarna: elever, föräldrar och lärare, för att skapa en skolbaserad  innovation med syfte att öka vintercykling bland barn. Vi kommer även att berätta om hur gamification, alltså att applicera speltänk och speldesign på annat än spel i syfte att förstärka beteenden, kan användas för att öka barnens motivation, berättar Anna-Karin Lindqvist.

Från en skolklass till fem

Under hösten har projektet implementerats på fem skolor och det preliminära resultatet ser lovande ut. Här kan du läsa den nyligen publicerade artikeln med resultaten från pilotstudien.

Hur planerar ni att vidareutveckla projektet?
–  Tack vare finansiering från Vinnovas ”Innovationer för hållbart samhälle” kan vi nu ta forskningen i projektet till en helt annan nivå. Bland annat har vi precis kunnat rekrytera två doktorander. Nästa läsår ska projektet spridas till samtliga skolor i Luleå kommun.

Även Cykelfrämjandet på plats

Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutberg är inte de enda svenskarna som medverkar under kongressen. Även Cykelfrämjandets Emil Törnsten, projektledare för Cykel Plus Minus, är inbjuden till kongressen och kommer att dela med sig av vintercyklingens nya innovationer:

– Jag kommer att prata om hur innovationer är en del som behövs för att öka vintercyklingen och ge några exempel på hur man har gjort vintercyklingen mer attraktiv. Samtidigt vill jag också lyfta att om man vill få fler att cykla året runt behöver man planera cykelinfrastrukturen på samma sätt som man planerat den för bilar. Det måste vara säkert, gent och tydligt – cyklande ställer nu högre krav på att kunna ta sig fram bekvämt och nöjer sig inte längre med 1900-talets planering där de hänvisades till omvägar och ytor delade med gående.

Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutbergs slutsatser baserade på forskningsprojektet om aktiva skoltransporter:

  • Folkhälsoprojekt riktade till barn ska vara skolbaserade.
    Att stärka ”det goda” istället för att försöka förhindra ”det onda” är ett framgångsrikt förhållningssätt.
  • Projekt som syftar till att öka barns aktiva skoltransporter kräver att många professioner samarbetar eftersom det handlar om hälsa, miljö, trafiksäkerhet med mera.
  • Barnen är de bästa förhandlarna när det gäller att överkomma föräldrarnas tveksamhet.
  • Att engagera slutanvändarna under hela projektet ökar användbarheten och hållbarheten i ett projekt.

Läs mer om aktiva skoltransporter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.