Vintercyklisten: ”Det är ju så enkelt!”

Henrik RådmarkUncategorizedKommentera

Sedan Niklas Blomquist sålde bilen för några år sedan är cykeln hans primära transportmedel. Även på vintern. Nu vill han se fler cyklister i stan.

När han kom ut ur porten och såg att någon hade klivit på hans parkerade bil bestämde han sig. Nu fick det vara slut med bilägandet. Den stod ju ändå mest och kostade pengar och var till besvär.

Efter flytten in till stan för några år sedan hade vägen till jobbet blivit betydligt kortare och cykeln ofta det självklara valet, berättar Niklas Blomquist när vi träffar honom i snöyran på Järntorget i Göteborg.

Bilen såldes för några somrar sedan och cykeln blev då han huvudsakliga transportmedel.

– När vintern kom fortsatte jag bara att cykla. Vi har ju inte särskilt kalla eller snörika vintrar här i Göteborg, så det var aldrig något problem.

Niklas Blomquist ser inte ut som den typiske hängivne cyklisten. Och det är en av hans käpphästar: det behövs inte någon särskild utrustning eller särskilda kläder för att cykla. Du måste inte tvingas in i en stil där sportiga funktionskläder utgör basgarderoben.

– Titta här, jag har en vanlig jacka och en halsduk. Mina vanliga skor. Det går hur bra som helst.

Utöver det har han överdragsbyxor som går lätt att dra på och av, och en hjälmmössa under hjälmen.

Cykeln är en herrcykel från finska Pelago och för att slippa ryggsäck – ”man blir så varm på ryggen” – har han en cykelväska som han hänger på pakethållaren.

Men däcken då? Nog måste han ha dubbdäck när han kör de sju kilometerna till och från jobbet i minusgrader?

– Nej, jag funderade på att skaffa det men kom fram till att det så sällan behövs. Det går bra om man bara tar det lugnt, säger han.

Hur vanligt är det att folk vintercyklar i Göteborg?

– Det är inte direkt ovanligt, men de allra flesta ställer nog undan cykeln på vintern. Förmodligen för att de tror att det är svårt och kräver en massa specialutrustning. Men det stämmer ju inte! Det är ju enkelt!

Niklas Blomquist vill se fler cyklister i stan. Därför startade han bloggen urbancyclist.se i somras, en blogg som snabbt blivit populär och där han skriver om allt från ”snygga, praktiska cykelprylar och cykeltips till hälso- och miljöfördelar med cykling”.

Snön yr ännu över Järntorget när han låser upp cykeln utanför kaféet där vi värmt oss. Snart rullar han förbi bilarna vid rödljusen och bort mot arbetsplatsen på andra sidan stan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.